36. smotra folklornog stvaralaštva

Na 36. smotri folklornog stvaralaštva folklornih amatera grada Zagreba, na V. koncertu Folklora zavičajnih skupina grada Zagreba nastupao je i ZD SINAC, uspješno predstavivši običaj predenja i češanja vune „Sinačka predana“ .

Koncert je održan 20. travnja 2013. godine, a na istome su iz nas svoje običaje kola i pjesme predstavili: Posavski zavičajni klub „Derventsko kolo“, KUD „Žumberčani“, udruga bosanskih Posavljaka „Izvorni običaji“ , zavičajna udruga Kordunaša „Korana“ , Lička izvorna skupina Plješevica, KUD „Žepče“, Folklorna izvorna skupina „Remete“ . Sve je to pod budnim stručnim okom pratio stručni žiri u sastavu gospođe Katarine Bušić zadužene za kostimografiju , gospodina Tomislava Habulina koji pratio ukupni scenski dojam i ples te gosp. Andrije Ivančana zaduženog ovog puta za glazbeni izričaj.

Nakon samog koncerta održan je okrugli stol gdje smo iz prve ruke čuli što je svaki pojedini član stručnog žirija zabilježio za svaku izvedbu na koncertu. Mi uglavnom možemo biti zadovoljni i sretni jer smo dobili same pohvale za našu izvedbu Sinačke predane koja je prikazana kao mala „ lička opereta“. Zabilježena je jedna lijepa priča o običaju predenja i češanja vune, koja prerasta u prelo na kojem se igra Buva, pleše kolo okolo, pjeva i pleše bećarac. Sve je to začinjeno šalama i dobrom i sigurnom izvedbom naše družine, no ipak posebno su pohvaljeni naši dangubičari teta Nane Špoljarić i Bruno Ćutić, ženski solisti: Valentina Masnjak , Katica Vodopija i Anamarija Bogdanić Vlašić , a posebno je pohvaljen naš mladi bećarski solista i primaš Ivan Vičić.

Lijepo je kad se za uporan i strpljiv rad dobiju ovako lijepe kritike, na koje smo, bez lažne skromnosti, ponosni!