Posjet Koszegu i gradišćanskim Hrvatima

U gradu Koszegu, na mađarskoj strani Gradišća, djeluje hrvatska manjinska samouprava Kiseg, koja nas pozvala da 08.12.2013. u vrijeme došašća svojim dolaskom i pjesmom uveličamo sv. Misu koja se svake druge nedjelje slavi na hrvatskom jeziku u crkvi sv. Emerika (Mirka) te ujedno da kao gosti grada Kisega i njihovi prijatelji uveličamo paljenje 2. adventske svijeće na glavnom gradskom trgu.

Uz našeg domaćina i predsjednika Hrvatske samouprave, gospodina Šandora Petkovića, prošetali smo pitoresknim ulicama i trgovima ovog lijepog gradića, koji se diči svojom prošlošću, a koji je ujedno i za nas Hrvate značajno mjesto, jer je upravo s tvrđave ovog grada pod vodstvom hrvatskog junaka Senjanina Nikole Jurišića pokoren Sulejman Veličanstveni u svojem pohodu na Beč. Prije svete mise u crkvi sv. Emerika imali smo prilike vidjeti i običaje gradišćanskih Hrvata za Božić, koje su nam u igrokazu prikazali članovi društva Hrvata iz mađarskog sela Capreg. Kako ništa nije slučajno, tako smo upravo u ovoj družini prepoznali i sreli naše drage prijatelje koji su bili naši gosti u Sincu u manifestaciji “Po staza naših starih”. Nakon svete mise zapalili smo adventsku svijeću na Trgu ispred crkve sv. Emerika, što je bilo popraćeno od velikog broja građana grada Kisega. Pozdravili smo sve goste te se domaćinima zahvalili na gostoprimstvu pjesmom Dobar večer dobri ljudi, ali se i predstavili pjesmama Licanka me majka rodi te Licka kapo. Uz kuhano vino, fine suhe kobasice i domaći kruh pjesma, ples i druženje sa Hrvatima iz Kisega i Caprega se nastavilo dugo u noć.

Jos jednom veliko hvala našim gradišćanskim mađarskim Hrvatima, koji su nas ljepo ugostili i upoznali s njihovom tradicijom. Nećemo zaboraviti najfiniji perkelt od divljači koji smo ikad kušali, kao i odličnu frankovku, koja je još u velikom demižonu od 30 litara upućena s nama za Hrvatsku. Veselimo se ponovnom susretu s našim novim prijateljima te se nadamo da ćemo imati prilike upoznati naše mađarske Hrvate s našim ličkim običajima. Slike govore vise od rijeci pa ih pogledajte u nasoj galeriji.