O nama

Zavičajno društvo “Sinac” najstarije je društvo Ličana u Zagrebu, osnovano davne 1979 godine. Osnovali su ga Sinčerani otišavši iz svog zavičaja, trbuhom za kruhom, u Zagreb. Njeguje izvorni tradicijski izričaj ličkog folklora s posebnom asocijacijom i naglašenim osvrtom na tradicijsku baštinu Gacke doline i mjesta Sinac, koje je poznato po svojim prelijepim izvorima rijeke Gacke.

Društvo svojim pjesmama i izričajem daje velik doprinos u glazbenom i plesnom obogaćivanju ličkog melosa uz stalno nastojanje da u zaborav ne odu stari lički napjevi, pjesme, kola i izvorni običaji Gacke doline i Like. ZD “Sinac” gostuje na brojnim smotrama folklora diljem Hrvatske, a glas Like i domovine dostojno prenosi i izvan granica  Lijepe naše (Švicarska, Austrija, Mađarska ..)

U društvu djeluje folklorno-dramska sekcija, pjevački zbor i tamburaška sekcija pod vodstvom Anamarije Bogdanić Vlašić.

Broji 40-ak aktivnih članova, generacijski različite dobi, što daje posebnu draž društvu: stariji se vraćaju u mladost i novim naraštajima prenose ljubav i znanje , a mladi uče, unose živost i jednakim žarom vole zavičaj svojih djedova i očeva.

Tijekom dugogodišnjeg rada izdane su četiri nosača zvuka: “Ličanine moja diko”, “Hrvatske staze ljubavi”, “Pjesmom kroz Liku” i “Kad zapiva..” kao i pjesmaricu sa notama i tekstovima odabranih pjesama.

plakat

Leave a Reply