Gostovanje u Bizovcu

Naši dragi prijatelji – udruga Ličana Gacka iz Bizovca tradicionalno oko Valentinova organizira Ličku večer. Ove 2014. godine bila je to već 12. Lička večer na koju su pozvali naše sestrinsko društvo KUD LIPA iz Sinca i nas ZD SINAC iz Zagreba da svojom pjesmom i plesom obogatimo ovu večer i u Slavoniju donesemo dašak ličkoga kraja.
Naime ovdje u Bizovcu još od kraja 2. svjetskog rata doselio se velik broj Ličana (od Podlapače, Pazarišta, Kosinja, Perušića, Ramljana, Sinca, Otočca do Švice i Brinja. Možemo reći da se već treća generacija naraštaja diči Likom, kao svojom djedovinom i s ponosom ističe svoje porijeklo.
To potvrđuje i brojna mladost okupljena te večeri na Ličkom prelu u Bizovcu.
A mi eto razdragani još od prethodne večeri i uspješnog nastupa u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu, gdje je na samo Valentinovo upriličena predstava „Ljubav po lički“, krenuli smo put ravne nam Slavonije, gdje nas čekaju naši prijatelji koji su nas otvorena srca i široko otvorenih vrata svojih domova veselo dočekali.
Domaćini su nas proveli kroz slavonsku metropolu – Osijek, koji onako ponosan uz svoju Dravu, baš kao i njegova rijeka, mirno ali moćno zrači panonskom dušom.

Još ćemo malo o domaćinima. Ti ljudi u sebi nose Liku, onu ponosnu i gordu, ali i širokogrudnu Slavoniju. Predsjednik udruge Gacka gospodin Milan Majetić, oličenje je upravo takvog čovjeka.
Na večer su nas muški pjevači Udruge Gacka iznenadili odličnom izvedbom ojkana, ali i pjesmom „Iz Otočca u Sinac“ i nismo mogli odoljeti, pa smo zapivali zajedno s njim i pridružili im se. (Maestro Nikice Rosandić – kapa dolje!)
Ali nije to sve! Drago nam je da je naša pjesma „Lipa stara“ u Slavoniji uvriježena pjesma za zabave i ples. Naime, otkrili smo da zabavna grupa „Treća smjena“ izvodi ovu pjesmu redovito po slavonskim plesnjacima i uvrštena je u standardni repertoar za lagani valcer.
Ova bizovačka Lička večer okupila je i Ličane iz Virovitice, Slatine, Našica, Đakova, Osijeka, pa je to bila prilika sve ih upoznati, popričati ličkim divanom i naravno zaigrati ličko kolo.
Svaku našu pjesmu kao i prikaz običaja češanja vune koje se pretvara u prelo slavonsko – lička publika popratila je sa iznimnom pozornošću i zanimanjem.
Pivalo se i plesalo do sitnih sati i zapravo jako malo spavalo. U nedjelju smo svi zajedno bili na župnoj sv. misi, nakon čega su domaćini pripremili zajednički ručak. Pridružili su nam se i naši prijatelji iz udruge Vila Velebita iz Belišća.
Nije lako otići, pa su se redale pjesme i napjevi koji se u kolu nisu stigli noć prije ispjevat.
Znamo mi jako puno bećaraca i deseterca, ali daleki put nas čeka… „Što j´ ostalo neb´ u kola stalo…“
Dragi naši slavonski Ličani od srca Vam hvala!!! Na redu smo sada mi!